Uputstvo za ugradnju

Zbog svojih karakteristika (lakiran, dimenzije, težine, brze i jednostavne montaže nema otpada…) prilagođen je svakom krajnjem korisniku (od obiteljskih kuća do hotela i poslovnih prostora).

Kako se radi o drvu koje je higroskopan i anizotropan materijal, parket je osjetljiv na promjene vlage – uteže se ili bubri. Zato kao osnovni zahtjev prilikom postavljanja parketa ističemo važnost suhe (do 2 %) podloge. Kao (korak-zvučnu) izolaciju ispod parketa može se postaviti pjena folije ili pluta. Kod podnog grijanja površinska temperatura poda niti na jednom mjestu ne smije biti 28 °C pri 20 – 22 °C sobne temperature.

Kod cijevi od grijanja probušiti rupu u parketu približno 2 cm veću od promjera cijevi. Ispiliti ploču od rupe prema van, postaviti ploču, i zatim isti otpiljak zaljepiti za ploču. Kasnije spoj prektiri odgovarajućom manžetom. Ako se parket postavlje bez lijepljenja može se odmah koristiti, a ako se lijepi tek 6 sati nakon postave. Kutne letve postaviti vijcima, čavlima ili ljepilom za zid, a nikako ne za parket.

PREPORUKA:  – prilikom spajanja, na spojeve nanjenti silikon za bolji i čvršći spoj

UKOLIKO SE NE POŠTUJU UPUTSTVA ZA POSTAVU MOŽE DOĆI DO ŠKRIPANJA PARKETA I DRUGIH NEŽELJENIH PROBLEMA!

POSTAVA NA PODNO GRIJANJE

Parket se može postavljati na nisko temperaturno podno grijanje. Na površini parketa temperatura ne smije biti veća od 25 ºC kod temperature zraka od 22 ºC i relativne vlage zraka od 40 do 60 %. U vrijeme grijanja (zimi) kod povišene temperature zagrijavanja i male relativne vlaga zraka mogu se pojaviti fuge između ploča.

U slučaju dodatnih pitanja obratiti se distributeru.

ODRŽAVANJE PARKETA

1. Lakirane površine

Krupne otpatke ukloniti, pod pomesti i usisati. Sredstvo za čišćenje parketa staviti u vodu. Vlažnom krpom prebrisati parket. Nikako parket ne brisati mokrom krpom. Ukoliko je došlo do prekomjernog nanosa sredstva za čišćenje potrebno je pod odmah prebrisati suhom krpom.

Previše vlage može oštetiti parket!!!

1. Lakirane površine

Tanko i ravnomjerno nanijeti parketnu polituru i sačekati da se osuši. Poliranje nije nužno ali se time dodatno zaštićuje parket i ujednačavaju se sitne razlike u sjaju.

2. Uljane površine

Nakon sušenja od minimalno 4 sata preporučamo prebrisati pod sa uljem za čišćenje. Ulje jednoliko nanositi u smjeru strukture drva. Odmah nakon nanošenja parket prebrisati pamučnom krpom ili mašinom za poliranje da se ukloni višak ulja i dobije ujednačena površina. 4 sata nakon nanošenja parket je dovoljno suh da se po njemu može hodati, a nakon 24 sata je dovoljno suh da se može brisati vlažnom krpom.

POZOR! PAMUČNU KRPU NAKON KORIŠTENJA OPRATI VODOM I OSUŠITI, A TEK ONDA BACITI U OTPAD JER U PROTIVNOM MOŽE DOĆI DA ZAPALJENJA ISTE!!!

ZA DUGOVJEČNOST PARKETA

Optimalni uvjeti u stambenim prostorima, kako za zdravlje ljudi tako i za dugovječnost parketa, su temperatura zraka od približno 20 ºC i relativna vlaga zraka od 40 do 60 %.

Predlažemo da se u sezoni grijanja vrši dodatno vlaženje zraka kako bi se postigli optimalni uvjeti (posebno u prostorijama sa centralnim grijanjem).

  • Savjet: na noge namještaja zalijepiti podlogu od filca
  • ispred ulaznih vrata staviti otirač
  • kotači na uredskim stolicama moraju biti po normi DIN 68131 TIP W
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Top