Joomla Just for Sharing - Joomla Club Templates and Extensions
Uputstvo za ugradnju E-mail

Zbog svojih karakteristika (lakiran, dimenzije, težine, brze i jednostavne montaže nema otpada...) prilagođen je svakom krajnjem korisniku (od obiteljskih kuća do hotela i poslovnih prostora).

Kako se radi o drvu koje je higroskopan i anizotropan materijal, parket je osjetljiv na promjene vlage - uteže se ili bubri. Zato kao osnovni zahtjev prilikom postavljanja parketa ističemo važnost suhe (do 2 %) podloge.

Kao (korak-zvučnu) izolaciju ispod parketa može se postaviti pjena folije ili pluta. Kod podnog grijanja površinska temperatura poda niti na jednom mjestu ne smije biti 28 °C pri 20 - 22 °C sobne temperature.


UPUTSTVO ZA UGRADNJU PARKETA

Plivajuća postava FIX parketa


 

PRIJE POSTAVE

Prije postave parket mora odstajati najmanje 48 h u prostoru gdje će se ugrađivati radi aklimatizacije. Drvo je prirodan materijal i razlike u boji i strukturi su normalne, zato se prilikom postave ploče moraju međusobno pomiješati – otvoriti 3 do 4 paketa te birati ploče koje si najviše odgovaraju po boji i strukturi. Vidljive greške izbaciti prije ugradnje jer na već ugrađenom parketu ne može se reklamirati klasa i vidljive greške.

PODLOGA

Parket je moguće polagati jedino na čvrste podloge. Podloga mora biti čista, suha, ravna, bez pukotina, stabilna. Vlaga cementnih estriha ne smije biti veća od 2 %. Parket se ne smije postavljati u vlažne prostorije (kupaonice, saune i sl.). Kod mineralnih podloga (pločice i sl.) mora se prije parketa postaviti vlagootporna folija debljine min 0,2 mm. Preklop folije mora biti min 20 cm a rubovi međusobno zalijepljeni. Na zidovima foliju podići 3 cm. Kao zvučnu izolaciju i za sitne nivelacije koristiti podlogu od pluta ili tvrdi valoviti karton. Nikako ne koristiti meki karton niti meke podloge jer nisu dobre za Fix spajenje parketa.

PRAVAC POSTAVE

Ploče postaviti uzdužno u prostoriju (uzdužno prema glavnom izvoru svjetala).

POSTAVA PARKETA

Premjerite prostoriju i proračunajte broj redova parketa. Ako po širini prostorije zadnja ploča nije min 5 cm široka propilite prvi red ploča tako da prvi i zadnji red budu jednako široki. Kod prostorija dužih od 10 m ili širih od 8 m potrebno je raditi dilatacije. Dilatacije koje su već u podlozi ili estrihu  potrebno je preuzeti i napraviti ih na parketu. Inače, dilatacije raditi na spojevima koda vrata i ako je potrebno pokriti ih prijelaznim profilima.Kod cijevi od grijanja probušiti rupu u parketu približno 2 cm veću od promjera cijevi. Ispiliti ploču od rupe prema van, postaviti ploču, i zatim isti otpiljak zaljepiti za ploču. Kasnije spoj prektiri odgovarajućom manžetom. Ako se parket postavlje bez lijepljenja može se odmah koristiti, a ako se lijepi tek 6 sati nakon postave. Kutne letve postaviti vijcima, čavlima ili ljepilom za zid, a nikako ne za parket.

PREPORUKA:  - prilikom spajanja, na spojeve nanjenti silikon za bolji i čvršći spoj

UKOLIKO SE NE POŠTUJU UPUTSTVA ZA POSTAVU MOŽE DOĆI DO ŠKRIPANJA PARKETA I DRUGIH NEŽELJENIH PROBLEMA!

POSTAVA NA PODNO GRIJANJE

Parket se može postavljati na nisko temperaturno podno grijanje. Na površini parketa temperatura ne smije biti veća od 25 ºC kod temperature zraka od 22 ºC i relativne vlage zraka od 40 do 60 %. U vrijeme grijanja (zimi) kod povišene temperature zagrijavanja i male relativne vlaga zraka mogu se pojaviti fuge između ploča.

U slučaju dodatnih pitanja obratiti se distributeru.

ODRŽAVANJE PARKETA

1. Lakirane površine

Krupne otpatke ukloniti, pod pomesti i usisati. Sredstvo za čišćenje parketa staviti u vodu. Vlažnom krpom prebrisati parket. Nikako parket ne brisati mokrom krpom. Ukoliko je došlo do prekomjernog nanosa sredstva za čišćenje potrebno je pod odmah prebrisati suhom krpom.

Previše vlage može oštetiti parket!!!

1. Lakirane površine

Tanko i ravnomjerno nanijeti parketnu polituru i sačekati da se osuši. Poliranje nije nužno ali se time dodatno zaštićuje parket i ujednačavaju se sitne razlike u sjaju.

2. Uljane površine

Nakon sušenja od minimalno 4 sata preporučamo prebrisati pod sa uljem za čišćenje. Ulje jednoliko nanositi u smjeru strukture drva. Odmah nakon nanošenja parket prebrisati pamučnom krpom ili mašinom za poliranje da se ukloni višak ulja i dobije ujednačena površina. 4 sata nakon nanošenja parket je dovoljno suh da se po njemu može hodati, a nakon 24 sata je dovoljno suh da se može brisati vlažnom krpom.

POZOR! PAMUČNU KRPU NAKON KORIŠTENJA OPRATI VODOM I OSUŠITI, A TEK ONDA BACITI U OTPAD JER U PROTIVNOM MOŽE DOĆI DA ZAPALJENJA ISTE!!! 


ZA DUGOVJEČNOST PARKETA

Optimalni uvjeti u stambenim prostorima, kako za zdravlje ljudi tako i za dugovječnost parketa, su temperatura zraka od približno 20 ºC i relativna vlaga zraka od 40 do 60 %.

Predlažemo da se u sezoni grijanja vrši dodatno vlaženje zraka kako bi se postigli optimalni uvjeti (posebno u prostorijama sa centralnim grijanjem).

  • Savjet: na noge namještaja zalijepiti podlogu od filca
  • ispred ulaznih vrata staviti otirač
  • kotači na uredskim stolicama moraju biti po normi DIN 68131 TIP W

Sredstva za održavanje gotovog uljenog parketa:

      1.    
SOAP – sredsvo redovno održavanje, za dodavanje u vodu                                   soap                      

Uputstvo za uporabu_en.pdf 
      2.
UNIVERSAL MAINTENANCE OIL – ulje za obnavljanje (godišnja primjena)Uputstvo za uporabu_en.pdf
      3.
HIGH TRAFFIC PROTECTION – sredstvo za površine sa frekventnim prometomUputstvo za uporabu_en.pdf


logo footerVlasnik stranice je Pan Parket d.o.o. - zabranjena upotreba materijala bez pristanaka vlasnika - Web dizajn i hosting BIT Computers, Orahovica