PARKET HRAST

POJAM POSTOJANOSTI I POUZDANOSTI

Hrast (Quercus robur) je bjelogorično drvo iz roda hrastova porodice Fagaceae. To je drvo visine do 40 m ( dugovječno iznimno i do 50 m), a stablo može doseći promjer i do 3 m. To je drvo koje može doseći starost od 500 do 800 godina. Krošnja mu je široka, nepravilna i dobro razgranata.

Kora mu je u mladosti glatka s laganim sivo-zelenkastim sjajem, a kasnije uzdužno ispuca. U starosti postaje debela (i do preko 10 cm), sivosmeđe boje i uzdužno ispucala dubljim (do 3-4 cm), a poprečno plitkim brazdama.
Hrast lužnjak ima uske žućkastobijele godove, dok je sredina svijetlo do tamno smeđe boje. Srednja gustoća sirovog drveta je oko 0,65 (0,39 – 0,93) g/cm3. Hrastovina je tvrda, žilava, vrlo trajna i dobro se obrađuje. Koristi se za različite svrhe: kao građevinsko drvo, za željezničke pragove, grede i stupove. U unutrašnjem uređenju, od nje se izrađuju različite vrste parketa, izrađuju se stepenice i namještaj. Visokokvalitetna hrastovina se koristi za izradu furnira a od nje se izrađuju i vrlo kvalitetne i cijenjene bačve.
S obzirom na visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, hrast je idealan za podove izložene velikim opterećenjima.
Iza živahnog dizajna, koji osvaja toplinom boja i sadržajem formi, skrivaju se desetljeća rasta.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Top